Festivalul Baroc

Imagini

Informații

Data: 9 - 23 Octombrie 2015

Descriere

Primaria Municipiului Timisoara si Asociatia Festivalul Baroc Timisoara organizeaza cea de-a patra editie a Festivalulului Baroc, in perioada 9-23 octombrie 2015. Manifestarea se doreste a fi un prilej de a constientiza mostenirea culturala bogata pe care o are orasul Timisoara si readuce in atentie ziua de 18 octombrie, declarata zi de importanta locala. In 18 octombrie 1716, printul Eugeniu de Savoya, personalitate care a marcat un moment de rascruce in istoria Europei, elibera cetatea Timisoara dupa 164 de ani de stapanire otomana. Momentul 18 octombrie 1716 reprezinta unul de cotitura in istoria Timisoarei. Dupa aceasta data, Timisoara cunoaste o dezvoltare pe toate planurile, devenind un oras al premierelor.

In cadrul Festivalului Baroc vor avea loc o serie de evenimente ocazionate si de trecerea in revista a unor personalitati ale muzicii vechi: un concert eveniment cu Jordi Savall si unul cu Vincent Segal. Celebrul Jordi Savall, unul dintre cele mai importante nume din lumea muzicii occidentale vechi este creditat la nivel mondial pentru readucerea la viata si pe scena a violei da gamba. Un obisnuit al scenelor din intreaga lume, dar si al scenelor romanesti, muzicianul a inregistrat in anul 2009 un CD cu noua piese scrise de Dimitrie Cantemir, intitulat Cartea stiintei muzicii. Vincent Segal, muzician francez, a absolvit Academia de Muzica din Lyon si pe cea din Canada. Este cunoscut mai ales pentru varietatea de colaborari cu nume, precum Steve Nieve, Elvis Costello, Cesaria Evora, Blackalicious si multi altii.

Totodata, Festivalul Baroc isi propune sa prezinte viata de zi cu zi a Cetatii Timisoara si a locuitorilor acesteia, inainte si dupa 1716, precum si legaturile intre comunitatile prezente in zona Bantului: romani, sarbi, otomani, austrieci, svabi. Festivalul Baroc doreste sa reinvie spiritul Timisoarei de altadata, un vechi oras important al monarhiei dunarene si al Europei Centrale si sa readuca in memoria contemporanilor gloria „orasului ideal” baroc din secolul al XVIII-lea.

PROGRAM:

9 octombrie - Ambasada (str. Anton Seiller 2)

  • 19:00 - Zilele Muzicii pentru lauta si chitara - recitaluri, cursuri de maiestrie, prezentari de instrumente, invitati din tara si din strainatate, coordonator: drd. prof. Caius Hera. Recital de lauta renascentista Costin Soare (Bucuresti) - Lucrari de John Dowland si Francesco da Milano. Dragostea in vremea barocului - scenete si sonete din Shakespeare si Moliere prezentate de Andrei Ursu. Regia artistica: Ana-Maria Cazacu.


10 octombrie - Ambasada (str. Anton Seiller 2)

  • 11:00 - Masterclass Costin Soare, Caius Hera, Michele Carreca, Judit Andrejszki.

  • 17:00 - Caius Hera – Lauta in Europa Occidentala, din cele mai vechi timpuri pana in secolul XX.

  • 18:00 - Lorinczi Gyorgy - Prezentare de instrumente din familia lautei.

  • 19:00 - Zilele Muzicii pentru lauta si chitara. Recital de lauta baroca Michele Carreca (Roma). Dragostea in vremea barocului - scenete si sonete din Shakespeare prezentate de Oana Petrescu.Regia artistica: Ana-Maria Cazacu.


11octombrie - Ambasada (str. Anton Seiller 2)

  • 11:00 - Masterclass cu Michele Carreca, Costin Soare, Caius Hera, Judit Andrejszki.

  • 17:00 - Liviu Sasa - prezentare instrumente orientale.

  • 18:00 - Michele Carreca - prezentare repertoriu pentru lauta.

  • 19:00 - Zilele Muzicii pentru lauta si chitara. Recital de muzica din perioada Renasterii si a Barocului timpuriu. Dragostea in vremea barocului - scenete din Shakespeare si Moliere, cu Andrei Ursu si Oana Petrescu. Regia artistica: Ana-Maria Cazacu.

In toate cele trei zile, respectiv 9, 10 si 11 octombrie, interpretii participanti Judit Andrejszki (Budapesta) - canto baroc si clavecin, Michele Carreca (Roma) - lauta baroca, Costin Soare (Bucuresti) - lauta renascentista, Caius Hera (Timisoara) - lauta, Sasa Liviu Stoianovici (Bucuresti) - saz, tambur, cobza si Lorinczi Gyorgy (Targu Mures) - constructor de instrumente, vor oferi cursuri de maiestrie si workshop-uri dedicate chitaristilor si interpretilor. Intrarea la toate recitalurile si cursurile de maiestrie este gratuita, iar la final participantii vor primi diplome. Cursurile sunt dedicate in mod special chitaristilor si interpretilor care au in repertoriu muzica din perioada Renasterii sau din perioada Baroca si care vor putea sa lucreze alaturi de muzicieni profesionisti acest repertoriu abordat dintr-o perspectiva cat se poate de autentica. Nu exista limita de varsta pentru participanti. Intrarea este libera.


12 octombrie - Biserica Millennium (Piata Romanilor)

  • 19:30 - Concert W. A Mozart si G. B. Pergolesi, sustinut de Art Kammerorchester, coordonator muzical Ovidiu Rusu. Invitati: dirijor David Crescenzi (Italia), soprana Rasha Talaat (Egipt). Moderator: Christian Rudik. Intrarea este libera.


17 octombrie - Filarmonica Banatul Timisoara

  • 19:00 - Concert de muzica veche sustinut de Jordi Savall (viola da gamba & dirijor) si Ansamblul HESPERION XXI. Componenta: Andrew Lawrence-King (harpa baroca spaniola), Rolf Lislevand (chitara & teorba), David Mayoral (percutie). Intrarea se va face pe baza de bilete. Biletele sunt gratuite si se pot obtine de la casieria Filarmonicii Banatul Timisoara.


18 octombrie - Bastionul Theresia

  • 19:30 - Aetheris - Elementele noptii - spectacol de foc si muzica in aer liber, sustinut de Peregrinii, tinerii menestreli ai cetatii, impreuna cu Pyraessence Fireshow by Amaris Agni, artistii focului.


21 octombrie - Filarmonica Banatul Timisoara

  • 19:00 - Concertul Unicorn - O calatorie in istoria noastra sustinut de Formatia vocal-instrumentala de Muzica Veche Anton Pann. Componenta: Constantin Raileanu, Alexandru Stoica, Andrei Zamfir, Ghassan Bouz, Sabin Penea, Oana Raileanu. Intrarea se va face pe baza de bilete. Biletele sunt gratuite si se pot obtine de la casieria Filarmonicii Banatul Timisoara.


23 octombrie - Liceul de Muzica Ion Vidu

  • 19:00 - Concertul 1001 Povesti Muzicale, sustinut de Vincent Segal - Franta (violoncel), Derya Turkan - Turcia (kemence), Emmanuel Hovhannisyan - Armenia (duduk) si Formatia vocal-instrumentala de Muzica Veche Anton Pann. Intrarea se va face pe baza de bilete. Biletele sunt gratuite si se pot obtine de la casieria Filarmonicii Banatul Timisoara.

BarOK reDESIGNed - Expozitie realizata de Corina Nani , 9-11 octombrie 2015, la Ambasada (adresa: Strada Anton Seiller 2) si 12-18 octombrie 2015, la Galeria Primariei (Piata Victoriei, nr. 5). Intrarea este libera.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?