Festivalul-Concurs "Lada cu zestre"

Imagini

Informații

Data: 7 Aprilie 2019, 14:00 Duminică
Evenimentele trecute
  • 31 Martie 2019, 14:00 Duminică
  • 30 Martie 2019, 14:00 Sâmbătă

Descriere

„Lada cu zestre” la Nițchidorf și Deta: folclor autentic român, maghiar, german și sârb și arome din bucătăria bunicilor

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș vă invită sâmbătă, 30 martie 2019, la Nițchidorf, și duminică, 31 martie, la Deta, la o nouă rundă a Festivalului - concurs ”Lada cu zestre”, începând cu ora 14: 00.
La Nițchidorf vor concura artiști din localitățile Lugoj, Coșteiu, Timișoara, Belinț, Topolovățu Mare, Darova, Giulvăz, Chevereșu Mare, Liebling, Boldur, Moșnița Nouă, Nițchidorf.
Grai bănățean, dansuri din Pusta Banatului, dar și din Banatul Montan, folclorul etniilor din Banat, cântece autentice, colecții etnografice, gastronomie tradițională în care regăsim amintirile unui spațiu bănățean multicultural: toate acestea se vor regăsi în ”rețeta” evenimentului de la Nițchidorf.
La Deta vor participa la competiție localitățile Giarmata, Gătaia, Deta, la categoria ”Laureați”. Veți putea admira picturile pe sticlă ale elevilor din Giarmata, veți putea gusta răcituri de cocoș, papricaș, sucituri cu nucă, pâine pe vatră. Iubitorii de folclor pot vedea la Deta un program artistic de peste 3 ore, cuprinzând dansuri și cântece din Banat, dansuri maghiare cu Formația ”Margaretta” sau dansuri sârbești cu Ansamblul ”Sveti Nikola”, ori dansurile germanilor de la Ansamblul ”Edelweiss” din Deta.

Juriul concursului are următoarea componență:
Coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Peri Vasile.
Muzică: Carmen Popovici - Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan.
Poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă - Țunaș, Alina Mafa.

Gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu
Expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu
Directorul festivalului: prof. Liliana Laichici.

Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș
Finanțator: Consiliul Județean Timiș.

Manager: prof. Liliana Laichici
Intrarea la toate evenimentele Festivalului ”Lada cu zestre” este liberă!
Regulamentul și alte detalii despre Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” se găsesc pe site-ul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș www.ccajt.ro.

Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre”, ediția a XIII-a, 2019
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează în perioada martie – iunie 2019 cea de-a XIII -a ediție a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre”. Județul Timiș aduce în atenția publicului tradițiile bănățene prin intermediul unui eveniment major care coagulează în jurul său peste 1500 de artiști și peste 50 de formații artistice care intră în competiție anual.
Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” are ca scop conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale (dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri și gastronomie tradițională) din toate zonele și subzonele județului Timiș.
Festivalul este structurat pe următoarele secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.
Concursul cuprinde două categorii intitulate: „Laureați” și „Zestrea Timișului” (la toate secțiunile) pentru a realiza o jurizare pe același nivel de pregătire și pentru a oferi mai multor localități șansa de a câștiga premii dar și pentru a stimula performanța.
Concursul este structurat anul acesta în 7 centre zonale.
La categoria „Zestrea Timișului” au fost desemnate 5 centre zonale după cum urmează: Dudeștii Vechi – 16 martie 2019, Peciu Nou – 17 martie 2019, Variaș – 23 martie 2019, Tomești – 24 martie 2019, Nițchidorf – 30 martie 2019.
La categoria ”Laureați” au fost desemnate 2 centre zonale: Deta – 31 martie 2019 și Sânnicolau Mare – 7 aprilie 2019.
La Muzeul Satului Bănățean în data de 7 iunie 2019 va avea loc gala Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre”, unde cei mai de seamă reprezentanți ai județului Timiș vor prezenta un spectacol care aduce în atenția publicului ”zestrea” județului Timiș.
Se vor acorda premii în bani pe localitate în funcție de punctajul total acumulat.
Juriul este format din:
Coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Peri Vasile
Muzică: Carmen Popovici - Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?