Festivalul Național de Folclor "Tradiții la români"

Imagini

Informații

Data: 16 - 17 Octombrie 2019

Descriere

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș organizează în perioada 16 – 17 octombrie ediția a VI-a a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la români” la sala Capitol a Filarmonicii din Timișoara, ora18:30.
Timișoara devine timp de două zile capitala folclorului românesc în care sute de artiști vor arăta frumusețea tradițiilor care păstrează nealterat sufletul românilor. Doine, jocuri și cântece în interpretarea unor voci deosebite vor aduce mai aproape de de noi spiritul străbunilor.
În parteneriat cu Mitropolia Banatului, Arhiepiscopia Timișoarei în foaierul Sălii Capitol de la etajul I în 16 octombrie, ora 17:30 va avea loc vernisajul expoziției ”Satul bănățean, vatră de credință românească”. Tema expoziției este satul bănățean exprimat artistic prin intermediul costumelor populare și al imaginilor.

Miercuri, 16 octombrie Ansamblul Profesionist Banatul deschide prima zi a festivalului împreună cu: Dinu Iancu Sălăjanu, Carmen Popovici Dumbravă, Tinu Vereșezan, Dumitru Teleagă, Stana Stepanescu, recital în premieră Liliana Laichici, Vest Music și Ansamblul Profesionist Banatul. Voci emblematice ale folclorului românesc vor aduce pe scena sălii Capitol din Timișoara un spectacol deosebit. Liliana Laichici, Vest Music și Ansamblul Profesionist Banatul vor realiza în premieră un dialog muzical care prezintă tradiția într-un context internațional.
Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul coordonată de dirijorul Sebastian Roșca a pregătit o suită de orchestră care pune în valoare tehnica și pasiunea interpreților iar corpul de balet, coordonat de maeștri coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu aduce pe scena sălii Capitol din Timișoara dansuri din zona Banatului. Jocuri vechi precum ”Carabele” celebrează bucuria în figuri coregrafice care însoțesc marile evenimente din viața comunității.

Joi, 17 octombrie, Ansamblul ”Junii Sibiului”, Ansamblul ”Timișul” și Orchestra Fraților Advahov din Republica Moldova încheie ultima zi a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la români”, ediția a VI-a.
Orchestra Fraților Advahov din Chișinău reprezintă un nume consacrat în domeniul folclorului. Provenind dintr-o familie de lăutari cei doi frați Vasile și Vitalie Advahov au fost predestinați unui viitor strălucit în domeniul muzicii, ”noi de mici copii am crescut cu muzica și vorba românească” declară Vitalie iar Vasile mărturisește: ”ne-am trezit cu vioara și acordeonul în mâini.” Melodii cunoscute cum ar fi: ”Hangul”, ”Hora mare” sau ”Jocul moldovenilor” vor aduce în sala Capitol din Timișoara tradițiile Moldovei în interpretarea plină de talent a fraților Advahov.

”Ne-am dorit ca această ediție a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la români” să aducă ceva nou publicului timișorean iar programul a fost conceput în așa fel încât să îmbine tradițiile cu interpretări inovatoare care să fie pe măsura dorințelor unui public cât mai numeros.” Liliana Laichici

Invitațiile se găsesc începând cu data de 8 octombrie 2019, ora: 10:00 la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, Str. E. Ungureanu, nr.1 din Timișoara.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?