LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala 2022

Imagini

Informații

Data: 23 - 25 Septembrie 2022
Locul:Timişoara, Parcul Rozelor din Timisoara

Descriere

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala 2022:

convivialitate, arta participativa si interculturalitate

septembrie 2022

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala face parte din Programul Cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”
Festivalul LA PAS este unul minimalist, integrat in contextul actual, promovand economia colaborativa si solidara si urmarind un impact multidimensional.

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanala are loc intre 23 si 25 septembrie 2022 in Parcul Rozelor din Timisoara, in organizarea Asociatiei CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare.

Festivalul LA PAS aduce impreuna peste 50 de artizani si sustine un program artistic complex, cu artisti locali, din tara, precum si din Ungaria, Italia si Portugalia. Toata lumea este binevenita, activitatile fiind prietenoase cu toate categoriile de varsta.

Pentru a sublinia valorile si principiile dupa care lucreaza, reprezentantii Asociatiei CRIES colaboreaza cu organizatii locale, nationale si europene, scoli, cu producatori locali, artizani si artisti, sensibili la temele propuse de eveniment.

Artizanii LA PAS

Vor oferi o diversitate de produse alimentare preparate dupa retete traditionale sau inovatoare, folosind in mare parte ingrediente locale si practici de productie sustenabila. Bere artizanala produsa local, meniuri vegetariene si vegane, preparate cu specific local si international, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacusca, prajituri, paine artizanala, produse lactate si branzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomica a editiei din acest an.

Pe toata durata Festivalului vor fi organizate degustari la standurile producatorilor, insotite de povestea produsului. Vor avea loc demonstratii ale unor practici traditionale de gatit, precum prepararea magiunul sau a pitei in tast.

Pentru a sublinia importanta micilor producatori de hrana si pentru a incuraja publicul sa exploreze diversitatea gusturilor, vor fi lansate produse marca LA PAS: branza, paine, miere, cidru si bere artizanala si lumanari parfumate, manufacturate de Asociatia Curtea Culorilor, Prospero, Poienita Zarand, Casa Despi, OneTwo Brewery, OilRight.

Programul Festivalului

Vizitatorii sunt asteptati de vineri, 23 septembrie 2022, incepand cu ora 15.00, cand toate standurile vor fi deschise. Vineri seara Scoala de Circ din Murani va sustine un spectacol de funambulism si acrobatie verticala.

In fiecare zi timisorenii si turistii sunt asteptati la programul de concerte, variat si pentru gusturi diverse, sustinut de artistii de la JazzyBit, Madalina Paval Live Orchestra, Simion Bogdan-Mihai si Lautarii de Matase, DJ pe vinil: Angel (SouledOut), Rapala (Soulheads) who:ratio, Kira Németh & Bela Wittek din Ungaria si NinaNinar - Telma Pereira, Carlos Garcia din Portugalia.

In toate cele trei zile de festival se va organiza „5 minute pentru o intalnire cu tine”, o instalatie artistica ce se construieste in timp real, avandu-i drept protagonisti pe vizitatori, artizani si voluntari. In timpul festivalului, participantii sunt invitati sa stea timp de 5 minute, sa observe sau sa se lase observati, sa deseneze sau sa fie desenati de artista Ligia Fernandes, sa-si ofere un ragaz de interactiune sau reflectie. Evenimentul este o invitatie pentru a incetini ritmul, venita din partea producatorului artistic Cooperativa LARGO Residências din Portugalia.

Programul de ateliere

Peste 20 de ateliere vor fi puse la dispozitie pentru copii, adulti sau seniori, abordand teme incitante precum accesul la apa in conditii de siguranta, cum facem mamaliga, circ pentru copii si parinti, educatie senzoriala cu plante aromatice, cum facem pizza, cum sa transformi deseurile publicitare in produse sustenabile, moda verde: practici pentru consumatorii sustenabili, orasul sustenabil prin ochii copiilor sau borcanul anti-risipa.

Eco PlaygroundEcologos, organizat in colaborare cu Asociatia Seneca, este un spatiu interactiv unde copiii pot afla totul despre Amprenta Ecologica si va fi deschis pentru joaca si invatare pe intreaga perioada a festivalului.

In ultima zi de festival, un moment special este reprezentat de organizarea unui atelier de preparat bors dupa o reteta traditionala din Ucraina. Borsul a fost inscris in 2022 in Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat in pericol. UNESCO a declarat practica de gatire a acestui preparat „in pericol de disparitie” din pricina situatiei generate de razboiul inceput in 2022 in Ucraina, definind-o caz de extrema urgenta. Conflictul din Ucraina nu pune in pericol numai pastratorii traditiei practicii borsului traditional, ci si mediul inconjurator si agricultura traditionala.

Intrarea si participarea la toate activitatile Festivalului LA PAS sunt gratuite, datorita sustinerii finantatorilor, partenerilor si voluntarilor.

Festivalul subscrie conceptelor de sustenabilitate si solidaritate, celebrand productia si consumul sustenabil, aducand impreuna artizani si consumatori din Romania si Europa, care apreciaza productia locala, realizata cu preocupare pentru standardele sociale si de mediu.

Programul integral al Festivalului se poate regasi aici

https://la-pas.cries.ro/program-la-pas-festival-de-gastronomie-artizanala-2022/

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii” si este finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte.

Producator: Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare

Parteneri: Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetateni, Egalitate, Drepturi si Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC - Romania Traditiilor Creative, ASAT - Asociatia pentru Sustinerea Agriculturii Taranesti, Asociatia ALIMENTERRA, Reciproc, Asociatia INTERSECT, Asociatia REPER 21, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in Timis, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, AQUATIM, Fundatia Aquatim, Asociatia SNK, Editura Seneca, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare si Dezvoltare Sustenabila, Asociatia Ateliere fara frontiere, Asociatia Kolping, Asociatia LOGS-Grup de Initiative Sociale, Asociatia Generatii pentru Generatii, Act for Tomorrow, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis

Parteneri internationali: FeketeSereg, Largo Residencias, RIPESS Europe, Solidarius Italia, UFISC

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Timisoara, Green Report, Zile si Nopti, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, Romania Pozitiva, Radio Econatura, FoodNews Romania, Stiri ONG, Festivalier

Produsele LA PAS 2022 sunt manufacturate de: Asociatia Curtea Culorilor, Casa Despi, OilRight, OneTwo Brewery, Prospero, Poienita Zarand. Ciocolata Fair Trade oferita de Pronat.

Programul LA PAS, demarat de Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare din Timisoara in 2018, in contextul „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii”, urmareste valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice miscarii Slow Food (bun-curat-etic), dezvoltarea competentelor de consum responsabil in randul tinerilor, promovarea practicilor sustenabile pentru organizarea evenimentelor culturale, incurajarea de politici publice care sa favorizeze modele de dezvoltare sustenabila si o cultura a sustenabilitatii in randul oamenilor.

Asociatia CRIES - Centrul de Resurse pentru Initiative Etice & Solidare

www.cries.ro

www.facebook.com/AsociatiaCRIES

www.youtube.com/user/asociatiaCRIES


Programul LA PAS

www.la-pas.cries.ro

www.facebook.com/lapas.cries

www.instagram.com/la.pas.timisoara

 

LA PAS/SLOWING DOWN

O invitație de a încetini ritmul, de a ne chestiona alegerile de consum și a construi convivialitate

LA PAS. Festival de Gastronomie Artizanală 2022, Parcul Rozelor Timișoara, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES

„Lumea este în criză. Acest lucru era clar înainte de pandemie. În secolul XX am cedat presiunii de a ne trăi viața în viteză, sub imperativul eficienței și scalării. Dorința de a avea mai mult ne împiedică să ne recunoaștem limitele fizice și cele ale ecosistemului în care trăim". (extras din An urgent call to slow down, 2022, www.slowfood.com)

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, am pregătit un spațiu pentru o variate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil. Dorim să inspirăm comunitatea locală și să ne lăsăm inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

În această perioadă, Parcul Rozelor din Timișoara va găzdui peste 40 de artizani, producători de hrană „curată, bună și etică" și un program complex pentru cei mici și mari, care include degustări, dezbateri, prezentări, concerte, dialoguri, ateliere de lucru. Bere artizanală produsă local, rețete de mâncare tradițională reinterpretate, meniuri vegetariene și vegane, preparate cu specific local și internațional, cidru artizanal, sucuri presate la rece, gemuri, zacuscă, prăjituri, pâine artizanală, produse lactate și brânzeturi de specialitate – toate acestea fac parte din oferta gastronomică a ediției din acest an.

Festivalul La Pas propune o selecție atentă de hrană „bună, curată și etică", în acord cu principiile mișcării Slow Food, invitând totodată la o meditație asupra importanței reducerii risipei alimentare și a sobrietății într-o lume marcată de crize și foamete.

Prin expunerea noastră la experiențe directe putem genera procese de reflecție despre modul în care (ne) preparăm hrana, cu raportare la patrimoniul imaterial al practicilor de gătit. Cu deschidere pentru noi încercări, chestionăm obiceiurile noastre și optăm pentru cele sustenabile:

Am invitat bucătari care folosesc ingrediente locale și urmăresc achiziția de materie primă de la mici producători;

Gătim din alimente „salvate" și prezentăm în mod deschis întregul proces, pentru a vă încuraja să valorificați în bucătărie cât mai mult din alimentele pe care le aveți la dispoziție.

Celebrăm și promovăm producția și consumul responsabil – producția locală care respectă standarde de mediu și standarde sociale ridicate. Și în acest an vă propunem o gamă de produse artizanale LA PAS, manufacturate de producători și artizani locali: brânză, pâine miere, cidru artizanal, bere și lumânare decorativă, produse de Asociația Curtea Culorilor, Prospero, Poienița Zarand, Casa Despi, OneTwoBrewery și OilRight.

Suntem transparenți cu privire la procesul de selectare a artizanilor și producătorilor participanți în cadrul Festivalului, comunicând vizitatorilor și participanților la eveniment criteriile folosite în selectarea acestora.

Prin modul de organizare și desfășurare exemplificăm puterea cooperării și solidarității.

Oferim posibilitatea de exprimare liberă a celor mai variate poziții și experiențe culturale inovative depășind tendințele conservatoare limitative, ca un proces transformațional pe care îl trăim împreună.

Întregul eveniment promovează comportamente sustenabile:

În cadrul Festivalului nu se vor folosi ambalaje de plastic de unică folosință, asociația CRIES aplicând voluntar acest principiu încă din 2019, când s-a implicat în promovarea unei legislații locale pentru interzicerea folosirii ambalajelor de plastic în evenimentele finanțate din fonduri publice. Din fericire, în Timișoara există o Hotărâre a Consiliului Local (393/ 26.10.2021) privind interzicerea utilizării acestui tip de ambalaje, punând astfel Timișoara pe lista foarte scurtă a orașelor din România care au luat o decizie în acest sens;
Pentru a diminua deșeurile dificil sau imposibil de reciclat ale materialelor publicitare, am optat pentru folosirea materialelor promoționale din materiale sustenabile. Nu am folosit meshuri publicitare din plastic și am redus cu peste 50% numărul de materiale publicitare printate, față de ediția din 2019;
Promovăm accesul la apă din rețeaua publică și principiile utilizării raționale a acestei resurse. Din punctul nostru de vedere apa nu este un bun comercial, motiv pentru care în cadrul Festivalului nu se va vinde apă îmbuteliată. Participanții vor avea acces la apă din rețeaua publică și de la Uzina de Apă din Urseni, asigurată de către Aquatim;
Încurajăm colectarea selectivă a deșeurilor și ne implicăm în acțiuni de creștere a conștientizării și educației pentru un comportament responsabil în acest sens, atât în rândul consumatorilor cât și al producătorilor;
Colectăm uleiul alimentar uzat rezultat din procesul de preparare al hranei, prin intermediul unui parteneriat cu întreprinderea socială OilRight;
Încurajăm ca participanții să utilizeze bicicleta sau mijloace de transport în comun pentru a ajunge la festival, și în acest scop am ales organizarea evenimentului într-o zonă accesibilă;

Asigurăm pregătirea a sute de tineri și elevi pentru acțiunile și atelierele festivalului, care vor participa direct în aceste zile, cu rol de multiplicator și influencer pentru familiile lor.

Intrarea și participarea la toate activitățile Festivalului LA PAS sunt gratuite, datorită susținerii finanțatorilor, partenerilor și voluntarilor.

Proiectul este organizat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

www.la-pas.cries.ro

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:

Pe Fest.ro, puteți adăuga propriile evenimente pentru a vă promova sau distribui publicului nostru. Pentru acest lucru, creați un cont personal și urmați acești pași: 1. Autentificați-vă sau înregistrați-vă pe platformă. 2. Accesați "Contul meu" și categoria "Pentru proprietar". 3. Completați formularul "Adaugă un eveniment nou" cu informațiile despre evenimentul dvs. 4. Adăugați o imagine relevantă pentru eveniment. 5. Revizuiți informațiile și publicați evenimentul. 6. Acesta va fi verificat de către echipa noastră înainte de a fi afișat pe site pentru toți utilizatorii. 7. După aprobare, acesta va fi vizibil pentru toți. 8. Oricând veți avea acces rapid și ușor pentru a gestiona și actualiza detaliile evenimentului în funcție de necesitățile dvs. Așteptăm cu interes evenimentele dvs. pe Fest.ro!

Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?