Zilele culturii sârbe la Timișoara

Imagini

Informații

Data: 1 - 29 Noiembrie 2018
Preț: Intrare liberă
Telefon Informații: 0256-435.977
Evenimentele trecute
  • 4 - 27 Noiembrie 2015

Descriere

Uniunea Sarbilor din Romania impreuna cu Consulatul General al Republicii Serbia la Timisoara organizeaza in perioada 1-29 noiembrie 2018 o actiune culturala pentru promovarea valorilor traditionale si a folclorului autentic al sarbilor din Banat sub denumirea „Zilele culturii sarbe la Timisoara”- a XIII-editie, proiect finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Departamentul pentru Relatii Interetnice,avand ca partener Primaria Orasului Timisoara si Filarmonica Banatul.

Timp de o luna, la Timisoara vor fi organizate spectacole de muzica, dansuri traditionale, expozitii de fotografie, pictura, proiectii de filme documentare si de lung metraj, piese de teatru, salon de carte, prezentari de carte, serate literare, dedicate tuturor categoriilor de varsta, toate dupa programul de mai jos.

1 noiembrie 2018, ora 19.00:
Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) – Deschiderea festiva si proiectia filmului „Zaspanka za vojnike / Cantec pentru adormit soldatii”- regia Predrag Antonijevic , dupa romanul „Trilogia sarbeasca“ / „Srpska trilogija” ? lui Stevan Jakovljevic, aspecte legate de Primul Razboi Mondial, subtitrat in limba romana.

2-3 noiembrie 2018, ora 10.00:
Sala Multifunctionala – Centru Cultural U.S.R. – 100 de ani de evenimente insemnate pentru Sarbii din Romania, simpozion stiintific Simpozion stiintific organizat cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la terminarea Primului Razboi Mondial, cu expuneri legate de diverse aspecte ale trecutului sarbilor din Romania, cu scopul evidentierii unor aspecte legate de tema simpozionului, sau prezentarii unor date pana acum mai putin cunoscute.

6 noiembrie 2018, ora 19.00:
Sala Festiva Centru Cultural U.S.R. – ”Stojte galije carske / Opriti, corabii imparatesti“ – este vorba de un recital de poezie si muzica despre Marele Razboi, cu texte alese de Slavomir Gvozdenovici iar muzica de prof. Iota Bugarschi, drept omagiu soldatului si omagierii a 100 de ani de la terminarea Primului Razboi Mondial, cu tangente si asupra soldatilor sarbi din Romania (Arad si Dobrogea). Participa Corul Catedralei Ortodoxe Sarbe din Timisoara si actorii Teatrului Sarbesc.

8-9 noiembrie 2018, ora 17.30:
Sala Festiva, Centru Cultural U.S.R. – Targ de carte si seara literara. Participa edituri si scritori din Romania si Serbia. Se vor prezenta editurile Prometej Novi Sad, ?postrof Beograd, ?dresa Novi Sad, Filip Visnjic Beograd, UKS Beograd, ??tica Srpska Novi Sad, Orfeus Novi Sad, ?rte Beograd, Editura Autoguvernarii Sarbe din Ungaria, Editura Uniunii Sarbilor din Romania, Editura Brumar, Axtropos din Timisoara. Dupa prezentarea editurilor va avea loc o seara lietrara romano-sarba.

12 noiembrie 2018, ora 19.00:
Sala Festiva Centru Cultural U.S.R. – Teatros Fest, un spectacol de teatru al amatorilor din Republika Srpska. Este vorba de drama ”LIFE” a Teatrului Studentesc din Banja Luka.

14 noiembrie 2018, ora 19.00:
Sala Festiva Centru Cultural U.S.R – Teatros Fest. In cadrul proiectului U.S.R. Educatie prin teatru a fost pregatit un spectacol de teatru dupa romanul ”Kapetan Dzon Piplfoks” a lui Dusko Radovic, transpus pe scena de regizorul Marko Adzic si actorii Studioului de teatru Talija.

15 noiembrie 2018, 19.00:
Spatiu expozitional al Primarului Municipiului Timisoara – Vernisaj de picture cu lucrarile realízate in cadrul coloniei de arta 2018 cu participarea artistilor plastici din Timisoara si invitatii din Serbia, Bulgaria, Italia.

17 noiembrie 2018, ora 19.00:
Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) – Regal Folcloric – va avea loc un spectacol dedicat traditiei si folclorului sarbesc, participa Ansamblului de dansuri AKUD Mladost din Timisoara.

19 noiembrie 2018, ora 19.00:
Sala Filarmonicii Banatul (Capitol) – Tamburasii Campiei banatene – Va avea loc un concert de tamburasi unde participa tamburasii Batini becari, care sarbatoresc 10 ani de activitate. Cu acest prilej va avea loc si lansarea unui CD, iar ca oaspeti de seama cu un concert extraordinar vor fi cei din Orchestra simfonica a armatei sarbe ”Stanislav Binicki”.

21 noiembrie 2018, ora 19.00:
Sala Festiva Centru Cultural U.S.R. – Academia festiva dedicata sarbatoririi Zlei nationale a limbii materne sarbe se va desfasura cu participarea profesorilor si academicienilor din Serbia si Romania. Cu aceasta ocazie va fi si o expozitie a Abecedarelor in limba sarba si va fi prezentata editie fototip a Primului Abecedar in limba sarba. In incheiere va avea loc un concert de muzica clasica cu Prima Orchestra simfonica ”Gvardija” din Pozarevac, care aniverseaza 200 de ani de la infiintare.

24 noiembrie 2018, ora 19.00:
Sala Festiva Centru Cultural U.S.R. – Seara muzicii corale, cuprinde un concert de muzica sacra si laica cu participarea Corului Mixt al Catedralei Ortodoxe Sarbe din Timisoara si invitatii din Serbia, Corul ”Car Konstantin i Carica Jelena”.

17 noiembrie 2018, 2018.ora 19.00:
Sala Festiva Centru Cultural U.S.R.- proiectia filmului ”Razbojnici Banata / Razboinicii Banatului”, cu traducere in limba romana.

29 noiembrie 2018, 2018.ora 19.00:
Sala Multifunctionala Centru Cultural U.S.R. – Sezatoare urbana ”Cultura contemporana Sarba la Timisoara”, o seara dedicata tinerilor.

Pe parcursul intregii manifestari, la toate evenimentele intrarea este libera.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?