Expozitia "NeoNlitic" 2021

Imagini

Informații

Data: 23 - 31 Octombrie 2021
Locul:Timişoara, Casa Artelor

Descriere

NeoNlitic, proiect ce aduce rezolvari diferite la aceeasi provocare – istoria comuna

Expozitia mai poate fi vazuta pana pe 31 octombrie la Casa Artelor din Timisoara

Pornit din dorinta de a face cunoscuta aceasta etapa din preistoria umanitatii despre care se invata prea putin la scoala – perioada neolitica, neoNlitic si-a propus o paralela intre nou si vechi, o reinterpretare cu materiale si metode noi de lucru a motivelor stravechi si o provocare lansata artistilor din proiect – aceea de a-si asuma si a-si transpune si transmite originile, folosind tehnica si maniera de lucru proprie. 24 de artisti din trei tari (Romania, Serbia si Grecia) au spus prezent iar cea de-a treia editie a proiectului itinerant are o expozitie in derulare la Galeria Subterana din Timisoara, care mai poate fi vizitata pana pe 31 octombrie.

Inspiratie ancestrala, reinterpretata in cheie moderna printr-un arc peste timp

2021 aduce al doilea an de demers international complex, in care culturile cu origini comune si artistii din tarile care impart urmele perioadei neolitice se apropie si isi valorifica patrimoniul cultural comun si estetica civilizatiilor primitive, folosind tehnici moderne de creatie artistica si materiale din secolul XXI, intr-o initiativa care leaga stravechiul de contemporan.

„Mi-am realizat lucrarea pentru acest proiect – o scurta animatie - pornind de la ideea ca purtam cu totii in ADN-ul nostru o parte din stramosii nostri, ceea ce inseamna ca eu, o femeie din Grecia zilelor noastre, am o conexiune atat fizica, dar si spirituala cu oamenii care au trait pe aceste meleaguri acum 8.000 de ani. Aceasta legatura am incercat sa o portretizez in acest film si totodata importanta ei, importanta de a o imbratisa si de a o integra in munca noastra. A fost foarte interesant pentru mine sa explorez perioada neolitica si sa creez ceva care conecteaza trecutul cu viitorul.”, povesteste si artista vizuala Georgia Orfanidou (GR).

in ultimii doi ani, 50 de artisti din 5 tari au creat si expus impreuna, acceptand provocarea de a explora in cadru organizat, dar pe cont propriu, mostenirea neolitica a tarilor in care locuiesc si creeaza.

“A fost foarte interesant pentru mine, atat in calitate de artist, cat si in calitate de organizator al proiectului, sa vad rezolvarile celorlalti artisti care au raspuns provocarii neoNlitic, artisti care vin din medii diferite, atat cultural, cat si socio-politic. Conteaza foarte mult spatiul in care traiesti. Consider ca o deschidere mai mare si accesul la informatie te poate duce mai departe in demersul tau artistic, te inspira, te face sa cresti. Cunosti si alte lucruri, te poti raporta altfel, acumulezi informatii noi. Cand schimbi spatiul, cand apar noi limite in demersul tau artistic, conteaza cat de maleabil esti si, evident, dispus sa accepti provocarile. Pentru mine este un lucru benefic, pot invata lucruri noi si ma ajuta in tot acest parcurs artistic.”, spune Andrei Cornea, artist si co-fondator neoNlitic.

Zeci de solutii, zeci de abordari ale radacinilor comune din cele trei tari

in proiectul itinerant care consta in documentari de teren in cele trei tari si expozitii in Zrenjanin, Timisoara si Thessaloniki participa 24 de artisti din Romania - Daniel Loagar, Andrei Cornea, Alex Manea, Ion Alexandru, Dana Catona, Ana-Maria Panaitescu, Dana Simion, Cezar Lazarescu, Semantix, Alexandru Daniel Florea, Vlad Basarab, Alma Gyovai, Gabriela Monica Tirziu, Alexandru Raduta, Valentin Soare, Serbia - Jelena Petrović, Valentina Savić, Darko Trajanović, Milorad Stajcić, Dejan Mrdja, Radomirka Siljanoski si Grecia - Niko, Yannis Didaskalou, Georgia Orfanidou.

“neoNlitic este un proiect care reuşeste sa coaguleze artişti locali şi internaţionali, toţi interesaţi de reinterpretarea motivelor preistorice in lucrari de arta contemporane. Fiecare dintre artiştii prezenţi la neoNlitic şi-au pus amprenta asupra proiectului şi asupra modului in care ne raportam la fiecare expoziţie, in parte. Lucrarile din neoNlitic aşteapta sa fie descoperite de publicul avizat şi de cel neavizat, intrucat fiecare opera expusa are nevoie de timp pentru a fi inţeleasa, de a se dezvalui. Unele dintre lucrarile expuse la neoNlitic sunt interactive, aşteapta ca vizitatorii sa se conecteze cu ele, sa le gaseasca noi forme de exprimare vizuala şi acustica. neoNlitic pune accentul şi pe conceptul de “phygital”, folosirea tehnologiei pentru a propune expoziţii şi in mediul online: fotografii 360 de grade cu exponatele, video-uri de documentare şi, bineinţeles, şi video-uri post vernisaje. “ - Mihaela Ion, curatorul neoNlitic.

Artistii au adus la un loc pentru neoNlitic 3.0 zeci de lucrari de mixed media, instalatii luminoase, sculpturi din lemn, rasina, metal, picturi, obiecte din ceramica si material textil, animatie si video mapping, toate creatiile avand ca sursa de inspiratie motivele estetice ale culturilor preistorice Sesklo, Vinca si Starčevo-Körös. Cu fiecare noua editie, acestia se constituie, pentru cateva luni pe an, intr-o comunitate constienta de originile pe care le impartaseste, deschisa la dialog si dezvoltare si care revine alaturi de initiatorii proiectului cand se iveste ocazia unei noi etape, dupa cum spune si artista Ana Maria Panaitescu:

„Cand am finalizat lucrarile pentru neoNlitic 2, stiam deja ce mi-as fi dorit sa lucrez pentru neoNlitic 3, daca ar fi existat. Bucuria a fost mare cand am vazut un call for artists pentru neoNlitic 3 pentru ca una dintre lucrari era deja gata, doua erau in lucru asa incat abia asteptam ca ele sa isi inceapa calatoria.”

Proiectul, initiat de Daniel Loagar si Andrei Cornea (artisti, fondatori Wood Be Nice si manageri de proiect) in 2018, este sustinut de Mihaela Ion (curator), Anca Spiridon (comunicare si promovare), Cristina Elena Florea (editor si social media) si Cora Manole (editor).

NeoNlitic a urmarit, incepand cu prima editie, reinterpretarea esteticii culturilor Cucuteni si Hamangia in viziune contemporana. Cea de-a doua editie a proiectului a continuat cercetarea esteticii Cucuteni, dar pe teritoriul Ucrainei, unde e cunoscuta sub numele de Tripolie, precum si a culturii Hamangia – faza tarzie, in Bulgaria. Sursele de inspiratie pentru editia a treia a proiectului sunt culturile neolitice Vinca si Starčevo-Körös – Cris in Romania si Serbia si Sesklo ca precursor al culturii Starčevo-Körös – Cris in Grecia.

Facebook NeoNlitic si Instagram NeoNlitic.

Parteneri: Muzeul National Zrenjanin (SRB), Bensousan Han (GR), Galeria Subterana (RO), Xvitamin (SRB), Librart (GR).

Parteneri media: Radio Guerrilla, Catavencii, AGERPRES, Spotmedia, IQads, PRwave, Iqool, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Zeppelin, The Institute, Igloo, Modernism, Telekom Electronic Beats, Revista Atelierul, Bookblog, 4arte, Munteanu, SMARK.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Proiectul cultural nu reprezinta in mod necesar pozitia Primariei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Continutul proiectului cultural si modul in care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorilor si beneficiarului finantarii. Primaria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru continutul materialului si modul in care acesta ar putea fi folosit.

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?