Expoziție "Tehnici fotografice alternative"

Imagini

Informații

Data: 22 - 29 Noiembrie 2019

Descriere

Vineri, 22 noiembrie 2019, ora 18:00, va fi deschisă, la Centrul Multifuncţional Bastion, din subordinea Consiliului Județean Timiș, expoziția de fotografie care reunește lucrări din cadrul taberei de creație desfăşurată în luna septembrie în localitatea Chevereș din județul Timiş, organizată de Iris FotoClub din cadrul Casei de Cultură a Studenților din Timișoara.

Lucrările sunt semnate de membri ai Iris FotoClub al Casei Studenţilor din Timişoara, coordonat de Damian Diaconescu, dar și de studenţi şi profesori din cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, departamentul Foto-Video şi Grafică. Expun: Bianca Marincaș, Bogdana Gliga, Claudia Dimoiu, Cristian Graure, Daniela Schinderman, Florentiu Ilie, Gabriela Bianca Buza, Gabriela Teodoru, George Vulpescu, Marina Santrac, Marius Parghel, Mirela Cerbu, Remus Rotaru, Silviu Preda, Valentin Vrăjitoru.

Cristian Graure, doctor în arte vizuale și cadru didactic la Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT afirmă: „expoziția poate fi percepută ca un eseu vizual dedicat preocupărilor estetice și formale determinate de tehnicile fotografiei alternative – Cyanotype și Vandyke –, fiind redate ca „materialitate” a luminii, transfigurată pe suprafețele texturate ale lucrărilor ce explorează sensurile eterogene ale actului creator, devenind astfel elocvente.

Prin caracteristicile fotosensibile ale tehnicilor utilizate, lucrările din cadrul expoziției au capacitatea de a încorpora simultan rămășițele fizice ale unor structuri vegetale și reprezentarea semi-figurativă a unor scene sau topografii vizuale, „fabricând” astfel, prin gestualitatea actului, colaje mixte din elemente ce fuzionează cu interesele regăsite în abstracțiunea modernistă din care își „colectează” materialele. Imaginile propuse reprezintă reducții vizuale, care „împachetează” lumea și în același timp par să invite la diferențieri plastice fundamentale și fundamentate în lumea artei contemporane, rămase însă fidele unor modalități generice de reprezentare.

Ambele convingeri reprezintă însă cu siguranță extensii logice ale semnificației conferite de actul de a fotografia: preluarea informațiilor optice, a potențialului vizual, a depozitului infinit reprezentat atât de lumea exterioară, cât și de universul interior. Aluziv, acest tip de imagini sunt într-o continuă transfigurare, într-o relație ludică cu spectrul luminii, uneori diminuate vizual, decupate, retușate, tonate, depăşind capacitatea obiectului fotografic în sine – acela de a ne „seduce” sufletul –, devenind astfel imaginile mentale pe care acestea sunt capabile să le genereze.

Poate mai vizibil decât la orice alt mediu, fotografia pe bază argentică – această disciplină alchimică – promite prin controlarea subiectivă a procesului de ardere, o imediată și tulburătoare „nemișcare” a reprezentării. S-ar putea chiar argumenta că tehnicile fotografiei alternative reprezintă manifestarea unei dorințe de opticitate pură, de vizibilitate fără mediere, descoperind astfel în procesul creației una dintre cele mai sensibile proprietăți ale sale – de a face lumina vizibilă.”

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 29 noiembrie, între orele 10 – 18, în fiecare zi, cu excepția duminicii.

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?