Spectacolul: "La Traviata"

Imagini

Informații

Data: 3 Februarie 2023, 19:00 Vineri
Evenimentele trecute
  • 3 Septembrie 2022, 20:30 Sâmbătă
  • 18 Martie 2022, 19:00 Vineri

Descriere

Conducerea muzicală: CIPRIAN TEODORAȘCU (invitat)

Regia artistică, decorurile şi costumele: MARIO DE CARLO

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU

Maestru de cor: LAURA MARE

Coregrafia: LIANA IANCU

Violetta Valéry PAULA IANCIC

Flora Bervoix GABRIELA TOADER

Annina LOREDANA BORLOVAN

Alfredo Germont CRISTIAN BĂLĂȘESCU

Giorgio Germont ȘERBAN VASILE

Gastone MARIUS ZAHARIA

Marchizul D’Obigny MARIUS GOȘA

Baronul Douphol OCTAVIAN VLAICU

Doctorul Grenvil GELU DOBREA

Giuseppe CIPRIAN ROMAN

Un servitor / Comisionarul MIHAI PRELIPCIAN

Soliştii baletului: Manuela Ardelean, Carla Dukai, Alin Radu, Andrea Chiappetta

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române din Timişoara.

Regia tehnică: LUCIAN BORU

Pregătirea muzicală: DRAGOŞ ZAHARESCU, ANGELA BALICI, RAREŞ PĂLTINEANU, IRINA BELEA

Sufleor: EUGENIA GYURIȘ

Spectacol cântat în limba italiană şi titrat în limbile română și engleză.

Durata spectacolului: 2h 30min (2 pauze)

Vârsta recomandată: 10+

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

SUBIECTUL

Actul I

Petrecere în saloanele Violettei Valéry, din Paris. Un grup de oaspeți întârziați, sosesc de la Flora Bervoix; printre ei baronul Duphol, marchizul d'Obigny și Gaston, ce recomandă gazdei pe prietenul său Alfredo Germont. Acesta mărturisește Violettei că o iubește, în tăcere, de multă vreme. Tânăra este surprinsă, nefiind obișnuită cu asemenea mărturisiri sincere din partea celor ce o înconjoară. După plecarea oaspeților, rămasă singură, Violetta începe să viseze la Alfredo. În cele din urmă, se hotărăște să renunțe la viața de plăceri deșarte și să aparțină doar acestuia.

(pauză)

Actul II

Tabloul 1

Alfredo și Violetta trăiesc fericiți, retrași la țară, în apropiere de Paris. Aflând de la camerista Annina că Violetta și-a vândut bijuteriile pentru acoperirea cheltuielilor necesare întreținerii conacului, Alfredo pleacă în grabă la Paris, să procure bani. În absența sa, apare tatăl lui Alfredo - Giorgio Germont, care îi cere Violettei să-l părăsească pe Alfredo, deoarece nu este de acord cu această „legătură imorală”. După o grea luptă sufletească, Violetta hotărăște să renunțe la iubirea sa și pleacă la Paris, lăsând o scrisoare prin care comunică hotărârea de a se întoarce la viața de petreceri. Alfredo nu se lasă convins de rugămințile tatălui său de a se întoarce acasă, în sânul familiei. Găsind pe masă invitația de la Flora, pleacă în fugă spre Paris, unde știe că o va găsi pe Violetta.

Tabloul 2

Bal în casa Florei Bervoix. Printre alți invitați, la masa de joc se află și Alfredo. Intră Violetta la braț cu baronul Douphol. Între baron și Alfredo izbucnește o ceartă ce tinde spre duel. Violetta îl imploră să nu-și riște viața. Alfredo este de acord, cu condiția ca Violetta să se întoarcă la el. Ținându-și promisiunea făcută lui Giorgio Germont, Violetta îi mărturisește lui Alfredo că îl iubește pe Douphol. Într-un acces de furie, Alfredo o jignește și este provocat la duel de către baron.

(pauză)

Actul III

Părăsită de toți prietenii, ajunsă în pragul mizeriei, Violetta zace pe patul de suferință. Doar Annina și doctorul Grenvil, rămași credincioși, caută să-i dea curaj.

Pe neașteptate, apare Alfredo, care a aflat adevărata cauză a despărțirii lor și s-a convins de nevinovăția Violettei. Din nou cei doi tineri țes planuri pentru o viață fericită.

Sosește Giorgio Germont care, prețuind noblețea sufletească a Violettei, este acum de acord cu căsătoria lor. Dar este prea târziu… Boala necruțătoare nu iartă și Violetta se stinge în brațele lui Alfredo, pe care l-a iubit atât de mult.

Bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?