Spectacolul: "Liliacul"

Imagini

Informații

Data: 4 Ianuarie 2023, 19:00 Miercuri
Evenimentele trecute
  • 31 Decembrie 2022, 18:00 Sâmbătă
  • 13 Noiembrie 2022, 18:00 Duminică
  • 28 August 2022, 20:30 Duminică

Descriere

SPECTACOL EXTRAORDINAR CU PARTICIPAREA ACTORULUI PAVEL BARTOȘ

Conducerea muzicală: GABRIEL VOICU (invitat)

Regia artistică, decorurile şi costumele: MARIO DE CARLO

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU

Maestru de cor: LAURA MARE

Coregrafia: CARMEN COJOCARU

Eisenstein MARIUS VLAD BUDOIU (invitat)

Rosalinda NARCISA BRUMAR

Frank OCTAVIAN VLAICU

Orlovski GABRIELLA VARVARI

Alfred ADRIAN BOBA

Dr. Falke MIHAIL DOGOTARI (debut)

Dr. Blind RĂZVAN GROZĂVESCU

Adela CRISTINA VLAICU

Ida SUZANA VRÂNCEANU

Frosch PAVEL BARTOȘ (invitat)

Ivan GABRIEL MULEA

Soliştii baletului: Manuela Ardelean, Flavius Popa, Darius Agrima

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara

Regia tehnică: HELLEN GANSER

Pregătirea muzicală: DRAGOŞ ZAHARESCU, RAREŞ PĂLTINEANU, IRINA BELEA,

Sufleor: EUGENIA GYURIS

Spectacol interpretat în limba română

Durata spectacolului: 3h (2 pauze)

Vârsta recomandată: 6+

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

Subiectul

Actul I

Este ultima seară a anului 1870 și în elegantul salon al familiei Eisenstein e liniștea de dinaintea furtunii. Gabriel, stăpânul casei este la tribunal unde se judecă recursul la procesul de ultraj care i-a fost intentat, Adela, subreta, primește o scrisoare de la sora ei, care o invită la balul prințului Orlovski iar Rosalinda, soția lui Gabriel, ascultă plină de nostalgie serenada pe care tenorul Alfred, fostul ei iubit, i-o cântă sub fereastră. Acesta chiar pătrunde în cameră prin fereastră și nu pleacă până ce Rosalinda nu-i promite că-l va primi din nou dacă soțul ei va pleca la închisoare. Intră furios Eisenstein, certându-se cu avocatul nu numai pentru că a pierdut procesul dar și fiindcă i-a fost prelungit arestul cu încă 3 zile și că va trebui să se prezinte imediat la închisoare.

Sosește și Dr. Falke, prietenul de chefuri din anii burlăciei, care de mult voia să se răzbune pentru o farsă ce i se făcuse cu prilejul unui bal la care el era costumat în liliac. Falke vine să-l invite pe Gabriel la balul prințului Orlovski, unde va avea ocazia să se distreze cu „șoriceii”, îndemnându-l să-și amâne plecarea la închisoare pentru a doua zi dimineața. Gabriel acceptă, Adela pleacă la bal sub pretextul că-și vizitează mătușa bolnavă iar Rosalinda rămâne singură... până vine Alfred. Dar scena de duioase amintiri dintre Rosalinda și Alfred este perturbată de apariția directorului închisorii, Frank, ce vine să-l aresteze pe Eisenstein. Găsind un bărbat îmbrăcat în costumul soțului și așezat la masă îl ia drept Eisenstein și, astfel, îl arestează pe Alfred.

(pauză)

Actul II

În aceeași seară, în saloanele prințului Orlovski – un tânăr rus blazat – balul este în toi. Sosește Adela îmbrăcată cu o rochie de a stăpânei sale și află de la sora ei, Ida, că nu aceasta i-a scris invitația. Cele două hotărăsc ca Adela să fie prezentată prințului drept artista Olga.

Apare și marchizul De Renard (de fapt Gabriel Eisenstein) care o recunoaște pe subreta sa, Adela, dar Falke îl convinge că se înșală. Prințul Orlovski se amuză. Este anunțată sosirea contelui De Chagrin (care este Frank, directorul închisorii) și prezentarea celor doi „compatrioți francezi” îl face pe Orlovski să râdă copios.

Ultimul invitat este o contesă maghiară, de fapt Rosalinda – mascată, căreia Eisenstein începe să îi facă o curte asiduă. Dar, când încearcă asupra ei „efectul ceasului”, căruia nu-i rezistase nici o femeie, Rosalinda reușește să-i fure ceasul, procurându-și astfel, dovada modului cum își petrece arestul soțul său.

Orologiul bate ora 6 dimineața iar Frank și Eisenstein se grăbesc să plece amândoi la pușcărie pe drumuri diferite. Restul invitaților continuă petrecerea.

(pauză)

Actul III

„Vesela pușcărie” – cum o califică bețivul gardian Frosch – găzduiește deznodământul farsei puse la cale de Dr. Falke. Alfred, arestatul din celula numărul 12, cântă mereu împotriva avertismentelor gardianului. Intră Frank amețit de șampanie și urmat, curând, de cele două surori, Adela și Ida, venite să-l caute pe contele De Chagrin pentru a-i mărturisi că Adela nu este artistă, ci doar fată în casă.

La pușcărie vine și Eisenstein și reîntâlnirea celor doi prieteni de la bal – Chagrin și Renard – dă naștere la mărturisiri, eroii luând la cunoștință în scene amuzante, de starea de fapt a fiecăruia. Cel mai intrigat este, însă, Eisenstein când află că acasă la el Frank a arestat un alt bărbat în locul lui. Când apare avocatul Blind, chemat de către arestatul de la numărul 12, Eisenstein hotărăște să i se substituie, pentru a afla adevărul. Intră Rosalinda, este adus din celulă și Alfred pentru a discuta cu avocatul, așa că vor fi de față toți cei trei eroi ai farsei lui Falke.

Pentru a tempera crizele de gelozie ale soțului său, Rosalinda îi arată ceasul furat la bal de către contesa unguroaică dar Eisenstein nu recunoaște că el este cel care trebuie să se prezinte la arest.

Sosesc Falke și Orlovski cu invitații săi care știu toată povestea, Adela confirmă că domnul este „conașul” Eisenstein și, smerit, în genunchi, Gabriel îi cere iertare soției, promițându-i că se va cuminți.

Farsa pusă la cale de Dr. Falke a dat roade, „Liliacul” a fost răzbunat și cei doi soți se împacă. Adela are sprijinul prințului pentru a ajunge artistă și totul se termină cu bine și cu șampanie, ca în orice operetă.

 

Cumpara Bilete

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?