Spectacolul "Rigoletto"

Imagini

Informații

Data: 12 Mai 2023, 19:00 Vineri

Descriere

Rigoletto

SPECTACOL EXTRAORDINAR

Conducerea muzicală: CIPRIAN TEODORAȘCU (invitat)

Regia artistică: MARINA EMANDI-TIRON

Scenografia: arh. CĂTĂLIN I. ARBORE

Maestru de cor: LAURA MARE

Concert maeştri: OVIDIU RUSU, CORINA MURGU

Mişcare scenică: CARMEN COJOCARU

Ducele de Mantua PAUL LUNGU (invitat)

Rigoletto DRAGUTIN MATIĆ (invitat)

Gilda DIANA ALEXE (invitată)

Sparafucile GELU DOBREA

Maddalena GABRIELA TOADER

iovanna ALINA PÎNDICI

Monterone ALEXANDRU MOISIUC

Marullo MIRCEA DAN PETCU

Borsa ADRIAN BOBA

Contele Ceprano MIHAI PRELIPCIAN

Contesa Ceprano LOREDANA BORLOVAN

Ușierul IULIAN IOAN IOSIP

Pajul DIANA CHIRILĂ

Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara

Regia tehnică: LUCIAN BORU

Pregătirea muzicală: DRAGOȘ ZAHARESCU, ANGELA BALICI, IRINA BELEA

Sufleur: EUGENIA GYURIȘ


Spectacol cântat în limba italiană și titrat în limbile română și engleză

Vârsta recomandată: 10+

Durata spectacolului: 2h, 10 min (2 pauze)

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

SUBIECTUL

Actul I

La una din nenumăratele petreceri organizate de frivolul Duce de Mantua, acesta înfierbântat de tăria vinului, cântă bucuria dragostei, căci pentru el: „femeile sunt toate la fel”, în timp ce Rigoletto, bufonul curții își bate joc de soții înșelați. Curtenii, aflând că bufonul frecventează în taină o tânără, hotărăsc să-i joace o farsă răpindu-i amanta. Bătrânul Monterone, tatăl tinerei, îl acuză pe Duce că i-a sedus fiica iar Rigoletto cere permisiunea de a-i răspunde, însă vorbele sale batjocoritoare atrag blestemul bătrânului părinte nefericit.

În timp ce Rigoletto se îndreaptă spre casa în care, neștiută de nimeni, trăiește fiica sa Gilda este surprins de asasinul Sparafucile, care își oferă serviciile, dar Rigoletto îl respinge.

În grădina casei, Gilda îl întâmpină pe tatăl său, rugându-l din nou să îi ofere mai multă libertate, însă în zadar, căci Rigoletto este foarte protector.

Ducele de Mantua ajutat de Giovanna, guvernanta Gildei, pătrunde în grădina casei lui Rigoletto, travestit în tânăr amorez. Gilda se lasă cucerită de vorbele înflăcărate ale „tânărului” și îi jură credință eternă. După plecarea Ducelui, curtenii veniți s-o răpească pe „amanta” lui Rigoletto, îl întâlnesc pe bufon în întunericul străzii și pretextând că vor să-i joace o farsă contelui Ceprano, vecin al său, îl determină să participe la răpirea propriei sale fiice, fără ca acesta să știe.

(pauză)

Actul al II -lea

Surprins, după ce fusese anunțat de răpirea fetei, Ducele o găsește pe Gilda în camerele palatului său. Sosește și Rigoletto care la început, cu amenințări apoi cu lacrimi și rugăminți, încearcă să afle locul în care i-a fost ascunsa fiica. Apare Gilda căutând protecție în brațele tatălui ei căruia îi mărturisește totul. Acesta jură să se răzbune. Rigoletto și Gilda părăsesc palatul.

(pauză)

Actul al III-lea

Rigoletto nu l-a uitat pe asasinul Sparafucile. Acesta îl va ajuta să-și împlinească răzbunarea. Maddalena, sora asasinului îl va atrage pe Duce în hanul lor de la marginea orașului, unde apoi, va fi ucis.

Rigoletto și Gilda se ascund în apropierea hanului. Ducele sosește vesel și nepăsător. Privind printre zăbrelele gardului, Gilda urmărește împietrită de durere avansurile pe care iubitul ei le face frumoasei cârciumărițe și își dă seama de zădărnicia viselor ei.

Momentul răzbunării a sosit. Rigoletto o îndeamnă pe Gilda să îmbrace haine bărbătești și să plece spre Verona. Dar Maddalena, impresionată de tinerețea și frumusețea ducelui, își convinge fratele să-i cruțe acestuia viața. În locul lui va fi ucis primul trecător ce va bate la ușa hanului.

Nesocotind voința tatălui, Gilda revine să-și mai vadă pentru ultima oară iubitul. Ea aude discuția celor doi frați. Hotărâtă să se sacrifice pentru acela pe care l-a iubit, fata bate la ușa hanului. Fără să stea pe gânduri, Sparafucile o ucide.

Rigoletto se întoarce. El primește de la Sparafucile un sac în care crede că se află cadavrul Ducelui. Dar în noapte se aude vocea bine-cunoscută care cântă același cântec vesel. Îngrozit, Rigoletto deschide sacul și vede chipul fiicei sale, Gilda. Blestemul lui Monterone s-a împlinit.


Detalii

Amplasarea pe hartă

Autentificare

Vă rugăm să introduceți emailul și parola Dvs:

Înregistrare Express

Introduceți adresa de email și parola:
Emailul Dvs este deja înregistrat pe Fest.ro. Doriți să unificați ambele conturi de utilizator?